Skrevet af
Når udviklingslandene forsøger at indhente de udviklede lande, er der mange forhindringer. Får de lov til at beskytte de nye industrier, de forsøger at etablere? Kan de få midler til de store investeringer, der er nødvendige? Kan de gennemføre en fornuftig økonomiske politik? Det er ikke nemt, men historien fortæller os, at det ikke er umuligt.
Skrevet af
Da mange udviklingslande nu er interesseret i 'developmentalisme' som en politik, der kan hjælpe dem med at indhente de udviklede lande, er det værd at se på, hvad historien kan fortælle os om hvor denne politik har haft held med sig, og hvor den er endt galt. En af de vigtigste udfordringer er politisk: er det muligt at skabe en stærk politisk koalition og institutioner, der vil kunne bære denne politik igennem over en længere periode?
Skrevet af
Da neoliberalismen har vist sig ikke at virke for udviklingslandene, søger mange af dem nu efter alternativer. Hvilke muligheder har de? Kan de efterligne, hvad Japan, de sydøstasiatiske ’tigre’ og Kina har gjort? Det bliver ikke nemt, men noget kan man lære af historien.
Skrevet af
Misinformationskampagner er desværre en normal del af politisk rivalisering, og de har en endnu mere fremtrædende rolle, når der er krig. Vellykket misinformation kan have en ganske stor effekt. Der er imidlertid en risiko for, at man ender med at tro på sin egen misinformation, og det betyder, at skæbnesvangre beslutninger træffes på et forkert grundlag. Det er, hvad der ser ud til at ske i Ukraine-krigen. Og det er ekstremt farligt.
Skrevet af
Er den kinesiske økonomi større end den amerikanske, eller er det omvendt? Man ser begge udsagn gentagne gange i mediernes overskrifter. Svaret afhænger af, om man ser på bruttonationalproduktet i markedspriser, eller man korrigerer for, hvad man kan købe for pengene (købekraft). Men der er også andre måder at måle de to økonomiers relative styrke på, og resultatet er det samme. Kina kommer uundgåeligt på førstepladsen.
Skrevet af
De vestlige magter hævder at være forsvarerne af civilisationen mod barbariet, men til trods for at grusomhederne i Gaza fortsætter, støtter de fortsat betingelsesløst Israel. De spørger samtidig forsigtigt Israel, om de ikke nok vil være så rare at slå færre civile ihjel. Udover at miste troværdighed, så fremelsker de hermed fremtidige terrorister. Vi kan kun håbe, at det, at der er mange hæderlige mennesker i Vesten, der viser deres solidaritet med Palæstina på trods af deres regeringer, kan begrænse skaden.
StartForrige12345678910NæsteSlut
Side 1 ud af 17