Politics & Economics - Indhold

Skrevet af
Lande har gennem historien rutinemæssigt erobret landområder, hvor andre mennesker bor, så tilfældet med staten Israel er ikke enestående. Men spørgsmålet er, hvad erobreren kan gøre med de mennesker, der bor på det land, der er blevet erobret. Her er staten Israel et særligt tilfælde, og det er roden til den palæstinensiske tragedie.
Skrevet af
General Mark Milley, USA's militære stabschef, sagde i februar 2023, at Rusland allerede har tabt "strategisk, operationelt og taktisk". Krigen i Ukraine ses i USA som "en bemærkelsesværdig omkostnings-effektiv måde at svække Ruslands militære kapacitet på uden at risikere et eneste (amerikansk) liv". Så alt går altså efter planen. Eller gør det?
Skrevet af
Den russiske økonomi har tilsyneladende modstået "sanktionerne fra helvede", som skulle have ført til et økonomisk sammenbrud. Det har forvirret mange økonomer og politikere. Men det er ikke noget mysterium. Sanktioner gør ondt, men de skaber også nye muligheder, især i store og relativt avancerede lande som Rusland. Grunden til, at det er så svært for mange økonomer at forstå, er, at de har lukket sig inde i et snævert neoliberalt univers. Det, der sker i Rusland, har et vigtigt budskab til udviklingslandene.
Mandag, 03 juli 2023 17:46 i Politik

Hvad dør ukrainerne for?

Skrevet af
De ukrainske væbnede styrkers tab er forfærdelige. Vi ved ikke, hvor mange der dør, men ingen er i tvivl om, at tallet er skræmmende højt. En nylig undersøgelse giver os et glimt af, hvor galt det står til. Den viser, at 63% af ukrainerne siger, at de har mindst én nær slægtning eller ven, der er død, 78% hvis vi inkluderer de sårede. Det er det rene vanvid. USA, NATO og EU siger, at dette skal fortsætte "den tid det tager". Har de en god begrundelse for at lade dette blodbad fortsætte?
Fredag, 16 juni 2023 23:50 i Politik

Haven, junglen og civilisatorerne

Skrevet af
Det meste af den europæiske og nordamerikanske venstrefløj betragter sig selv som vogtere af universelle rettigheder og værdier. De kæmper for sanktioner og - om nødvendigt - militær indgriben mod lande eller "regimer", der ikke lever op til disse universelle standarder, og de forventer, at deres regeringer, USA, EU og NATO sørger for de nødvendige straffeforanstaltninger for at håndhæve standarderne. De har ikke opdaget, at det ikke længere er muligt. Det er mere end hvad imperiet kan klare.
Skrevet af
Det nuværende internationale finansielle system, der er centreret omkring den amerikanske dollar, er under pres fra flere sider: brugen af dollaren til at straffe andre lande, inflationen i USA, USAs stigende gæld og de nye digitale valutaer, der potentielt kan udføre internationale betalinger meget hurtigere og billigere uden brug af dollaren. Fremtiden er sandsynligvis et fragmenteret og regionaliseret internationalt finansielt system med en stærkt mindsket rolle for dollaren. Men kan det fungere?
StartForrige12345678910NæsteSlut
Side 1 ud af 15