Skrevet af
Den russiske økonomi har tilsyneladende modstået "sanktionerne fra helvede", som skulle have ført til et økonomisk sammenbrud. Det har forvirret mange økonomer og politikere. Men det er ikke noget mysterium. Sanktioner gør ondt, men de skaber også nye muligheder, især i store og relativt avancerede lande som Rusland. Grunden til, at det er så svært for mange økonomer at forstå, er, at de har lukket sig inde i et snævert neoliberalt univers. Det, der sker i Rusland, har et vigtigt budskab til udviklingslandene.
Mandag, 03 juli 2023 17:46 i Politik

Hvad dør ukrainerne for?

Skrevet af
De ukrainske væbnede styrkers tab er forfærdelige. Vi ved ikke, hvor mange der dør, men ingen er i tvivl om, at tallet er skræmmende højt. En nylig undersøgelse giver os et glimt af, hvor galt det står til. Den viser, at 63% af ukrainerne siger, at de har mindst én nær slægtning eller ven, der er død, 78% hvis vi inkluderer de sårede. Det er det rene vanvid. USA, NATO og EU siger, at dette skal fortsætte "den tid det tager". Har de en god begrundelse for at lade dette blodbad fortsætte?
Fredag, 16 juni 2023 23:50 i Politik

Haven, junglen og civilisatorerne

Skrevet af
Det meste af den europæiske og nordamerikanske venstrefløj betragter sig selv som vogtere af universelle rettigheder og værdier. De kæmper for sanktioner og - om nødvendigt - militær indgriben mod lande eller "regimer", der ikke lever op til disse universelle standarder, og de forventer, at deres regeringer, USA, EU og NATO sørger for de nødvendige straffeforanstaltninger for at håndhæve standarderne. De har ikke opdaget, at det ikke længere er muligt. Det er mere end hvad imperiet kan klare.
Skrevet af
Det nuværende internationale finansielle system, der er centreret omkring den amerikanske dollar, er under pres fra flere sider: brugen af dollaren til at straffe andre lande, inflationen i USA, USAs stigende gæld og de nye digitale valutaer, der potentielt kan udføre internationale betalinger meget hurtigere og billigere uden brug af dollaren. Fremtiden er sandsynligvis et fragmenteret og regionaliseret internationalt finansielt system med en stærkt mindsket rolle for dollaren. Men kan det fungere?
Skrevet af
De digitale centralbankvalutaer er på vej, og selv om de i første omgang kun vil blive brugt indenlandsk, vil de helt sikkert også begynde at spille en rolle i internationale betalinger. Dette vil mindske behovet for amerikanske dollars i den internationale handel og dermed også mindske USA's kontrol med det internationale betalingssystem. Det er ikke overraskende, at USA slet ikke er begejstret for denne udvikling.
Skrevet af
Trods megen tale om den kommende afdollarisering af verdensøkonomien er dollaren fortsat den foretrukne valuta i international handel og til opbygning af valutareserver. Der er ingen risiko for USA for, at den kinesiske yuan vil overtage denne rolle. Men ligesom vi er på vej ind i et multipolært verdenssystem, vil dollarens dominans sandsynligvis blive afløst af et langt mere opsplittet internationalt finansielt system.
StartForrige12345678910NæsteSlut
Side 1 ud af 14