Skrevet af
Undertiden ville man ønske, at man havde taget fejl. I en artikel på denne hjemmeside omkring to måneder før Rusland invaderede Ukraine, forudsagde jeg, at krig var det mest sandsynlige udfald, da USA og NATO klart havde erklæret, at de ikke accepterede Ruslands "røde linje": kravet om, at NATO stoppede sin østlige ekspansion. Jeg stillede spørgsmålet, om NATO troede, at russerne bluffede, eller om de havde besluttet at ofre Ukraine. Desværre ser det ud til, at beslutningen var at ofre Ukraine.
Søndag, 30 januar 2022 22:38 i Økonomi og politik

Sanktioner er en blindgyde

Skrevet af
Sanktioner bliver i stigende grad brugt af vestlige lande. Dette til trods for at de fleste undersøgelser viser, at de ikke når de resultater, de siger de går efter, forårsager enorme menneskelige lidelser i de lande, det går ud over, og skaber problemer for de vestlige lande selv. Flygtningebølgen fra Syrien er et eksempel. Sanktionerne mod Afghanistan vil uden tvivl skabe en ny bølge. Velkommen til Udenrigspolitik 2.0.
Torsdag, 27 januar 2022 23:08 i Økonomi og politik

Hvornår brister boblen?

Skrevet af
Kriser i en kapitalistisk økonomi er ofte resultatet af en markedsboble, der brister. Sidste gang en boble brast var i 2008, under det der blev kaldt den globale finanskrise, hvor hele det globale finansielle system var på randen af sammenbrud. På trods af en langsom økonomisk vækst siden er nye bobler vokset frem, især på bolig- og aktiemarkederne. Hvornår brister de?
Skrevet af
Der er pludselig inflation igen i de udviklede lande, et fænomen mange troede var noget, der hørte fortiden til. For et år siden forsikrede de fleste nationalbankdirektører os om, at dette var et forventet og forbigående fænomen, da de udviklede økonomier vendte tilbage til vækst igen efter den økonomiske nedtur, der fulgte med Covid-epedimien i 2020. Nu ser inflationen ikke videre forbigående ud. Så er inflationen kommet tilbage for at blive?
Tirsdag, 28 december 2021 00:25 i Politik

Har NATO besluttet sig for at ofre Ukraine?

Skrevet af
Stillet over for Ruslands krav om et stop for NATO's udvidelse mod øst har NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg svaret, at Rusland ikke har nogen ret til at bestemme, hvilke lande der bliver medlemmer af NATO, et synspunkt der er blevet gentaget af G7-landene, der advarer om, at det vil få "massive konsekvenser” for Rusland, hvis det griber ind i Ukraine. Så Ruslands "røde linjer" er blevet afvist, vel vidende at dette kan betyde militær konflikt. Hvad der er modstridende er, at ved at forsvare Ukraines ret til NATO-medlemskab risikerer NATO faktisk at lede Ukraine til ruin. Så har NATO besluttet…
Mandag, 22 november 2021 22:34 i Økonomi og politik

Hvor blev "frihedsgassen" af?

Skrevet af
Da USA øgede kapaciteten til at eksportere flydende naturgas (LNG) i 2019, lovede Trump en ny æra, hvor europæerne ville få "frihedsgas" i stedet for den ondartede russiske gas. Nu hvor Europa er midt i en gaskrise med skyhøje priser, hvor blev ”frihedsgassen” så egentlig af? Det kort svar: den blev sendt til Sydøstasien, hvor priserne er bedre. Gaskrisen er et resultat af EU’s forkærlighed for spotmarkeder for energi frem for langsigtede kontrakter. Dette indebærer, at de nogle gange får meget billig gas og nogle gange meget dyr gas. Lige nu er EU uheldigvis inde i en periode med meget…
StartForrige12345678910NæsteSlut
Side 1 ud af 12